ALLEA JACTA EST*


La suerte está echada...
Tan si fa sol com boira, el dissabte marxem cap a Cogul. Ens hi deixarem les pells, i farem una visiteta (si el "comando lluçamiti" hi està d'acord) a les pintures rupestres de la Roca dels Moros; un dels exemplars més espectaculars de l'anomenat Art rupestre llevantí.

Concretament, les pintures es troben localitzades a les Coves de Cogul, jaciment paleolític que, tant íbers com romans, van convertir en santuari. Les pintures van ser descobertes l'any 1908 per Ramon Huguet, i han sigut declarades, recentment, patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Una de les escenes més famosa és la que representa una dança ritual, amb nou figures femenines que ballen al voltant d'un home nu (tot sembla indicar que es tractava d'un ritual de fertilitat). Però no tan sols hi trobem representacions figuratives, sino tambè, inscripcions en íber nord-oriental i en llatí (un fet que ajuda a establir la cronologia del santuari, del 7000 al 100 a.C.).
Dissabte farem un viatge en el temps...














* cèlebre frase pronunciada per Juli Cèsar abans de creuar el riu Rubicón amb el seu exèrcit, durant la guerra contra Cras i Pompeu.





3 comentaris:

  1. Hola "Comando Lluçamiti" esperem que pogueu tibar de valent aquest cap de setmana, aprofiteu-lo bé que en Tomàs Molina diu que la setmana que ve encara farà més fred!! Així que per variar, nosaltres a passar fred si volem veure roca!!

    Bé, disfruteu moltíssim!!

    Salut!!

    Toni i Eli

    ResponElimina
  2. Molt be veic que tens molta informacio del sector de cogul,jo crec que el comando i esta d'acord!!!

    ResponElimina
  3. esperem poder deixar-nos les pells als blocs de cogul! un dia que sorim del radi d'osona s'ha d'aprofitar! je je!

    ResponElimina

DIGA'M