Un paseo por el Nilo (I)

El nostre viatge per l'Egipte dels faraons s'inicia a El Caire; una ciutat caòtica, sorollosa però amb un encant especial. Encant que s'aprecia, sobretot, passejant pel seu bazar (Khan el Khalilli). Un mercat enorme amb olor a encens, espècies i tofà (el popular tabac aromatitzat amb poma) on és impossible escapar sense una horrible estatueta del déu Osiris o un clauer de les piràmides.
Un dels atractius de la ciutat, és el Museu egipci, fundat l'any 1850 pel francès Auguste Mariette, el primer arqueòleg a excavar sistemàticament a Egipte. En aquest inmens museu s'exposen més de sis mil objectes, entre ells, els tresors de la tomba de Tutankhamon i les mòmies d'alguns dels faraons més destacats del país.
Des de la capital d'Egipte, i amb un autocar mai puntual, es poden visitar algunes de les joies més impresionants de l'arqueologia; els complexos funeraris de Saqqara i Gizeh.

A Saqqara, una de les necròpolis més antigues d'Egipte, s'aixeca majestuosa, la piràmide esglaonada del faraó Djoser. Aquest monument funerari, és la construcció en pedra més antiga del món (2650 ac) i es tracta d'una estructura rectangular de sis esglaons amb una alçada de 60 metres. La piràmide i el seu conjunt funerari van marcar l'inici d'un període d'explosió constructiva, on d'una manera vertiginosa, els arquitectes egipcis van evolucionar fins a la piràmide perfecte.
I la piràmide perfecte va aparèixer a la meseta de Gizeh de la mà del faraó Quèops. Una estructura de 140 metres d'alçada construïda aproximadament al voltatnt del 2500 a.C. Van trigar 20 anys a construir la gran piràmide, i actualment, encara hi ha moltes teories sobre els mètodes que van utilitzar els egipcis per aixecar tan impresionant monument (cal recordar que les eines trobades als jaciments arqueològics són molt rudimentàries i que encara no coneixien la roda).
A Gizeh, van aixecar-se dues piràmides més, totes dues més petites que la de Quèops. Cada piràmide era el centre d'un enorme conjunt funerari amb temples, avingudes i tombes dels membres més destacats de la cort. Un conjunt impresionant sota la protecció de l'Esfinx.
Però és hora d'abandonar les piràmides, els turistes i els portadors de camells i agafar un avió fins a Lúxor, des d'on navegarem pel recons més meravellosos de la vall del Nil...
Em voleu acompanyar?

9 comentaris:

  1. Hi han bloks?jajaja ja i aniria ja!

    ResponElimina
  2. Mireu el correu!jo jo joi

    ResponElimina
  3. Els reis man portat neu i jo bolia areniscas per un tubbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb!!!!!noooooooo!!!miro a la montanya i em cago em tot!!!!

    ResponElimina
  4. ja veus.teim per temps i les pedres abns no tinguin un bon tacte se'm posen les dents llargues .oscar

    ResponElimina
  5. Veig que no has dit res del mecenes Lord caravanon jejeje... i per quan referècies al nostre gran historiador Damon Kerr??

    ResponElimina
  6. El meu Damon Kerr! ke faria sense ell? je je! menudo personaje! Besitos. Ah! aa veure si tinc temps i et passo més capítols!

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. M'he "colapsat" i he borrat el teu comentari i la meva resposta! buf! Doncs, si va fent akest temps, l'únic que podré escriure al blog serà sobre Egipte! je je! Petons

    ResponElimina

DIGA'M